Clubul Rotary

197777_447565335267791_1739168444_n

 

Ce este Clubul ROTARY?

“Rotary este o organizatie de oameni de afaceri si specialisti, reuniti pe plan mondial, care ofera ajutor umanitar, promoveaza cele mai inalte standarde etice in orice activitate profesionala si contribuie la instaurarea climatului de bunavointa si pace in lume.” (Comitetul de Relatii Publice Rotary International)

Rotary International este cea mai raspandita organizatie din lume Ea exista in 159 tari si intersecteaza numeroase limbi, structuri sociale si politice, obiceiuri religii si traditii.

Peste 29 000 de cluburi Rotary fac parte din organizatia pe care o numim Rotary International. Un club Rotary este compus din persoane cu: calificare adecvata, un caracter bun si o reputatie nepatata, o clasificare profesionala sau de afaceri, o functie executiva sau manageriala.

Obiectivul Rotary este acela de “a incuraja si stimula idealul “serviciului” ca baza a unei   intreprinderi prospere”, prin promovarea unor inalte standarde etice profesionale si in afaceri; prin ajutorul acordat in viata personaia, de afaceri si sociala; si promovarea intelegerii internationale, a bunavointei si a pacii.

Una dintre cele mai obisnuite declaratii scrise si citate de etica in afaceri este Testul celor Patru Puncte. A fost creat de Rotarianul Herbert J. Taylor in 1932, data la care acestuia i s-a cerut sa preia conducerea Clubului Companiei de Aluminiu din Chicago, aflata in pragul falimentului. Taylor cauta o modalitate de a salva compania care se zdruncina in urma unei decadente cauzate de dificultati financiare. El a realizat un cod etic de 24 de cuvinte pentru toti angajatii, care trebuia urmat de acestia in viata profesionala sj de afaceri Testarea in 4 modalitati a devenit un ghid pentru vanzari, productie, publicitate sj in toate relatiile cu partenerii de afaceri si cu toti clientii, iar supravietuirea companiei s-a datorat acestei filozofii.
Herb Taylor a devenit Presedintele Rotary International in anul rotarian 1954-55. Testarea in 4 modalitati a fost adoptata de Rotary in 1943 si a fost tradusa in mai mult de 100 de limbi si publicata in mii de exemplare. Mesajul trebuie cunoscut si urmat de catre toti Rotarienii.

“Unul dintre lucrurile pe care le gandim, le spunem sau facem :

1. Este acesta ADEVARUL?

2. Este CORECT pentru toti cei implicati?

3. Va duce acesta la realizarea unei BUNAVOINTE Si A UNEI MAI BUNE CAMARADERII?

4. Va fi BENFIC pentru toti cei implicati?”

Formula “Patru cai de a servi” este frecvent folosit in literatura sj in informarea rotariana. “Caile” se refera la cele patru elemente ale Obiectivului Rotary. A servi Clubu!, Serviciul Vocational, Serviciul Comunitar si Serviciul International.
Desi cele “Patru cai de a servi” nu se regasesc in nici una dintre partile oficiale ale documentelor Rotary, conceptul a fost acceptat ca o modalitate de descriere ale principalelor domenii de activitate ale Rotary.
• “A servi clubul” implica toate activitatile necesare realizate de Rotarieni pentru a face ca clubul lor sa functioneze cu succes.
• “Serviciul vocational” reprezinta descrierea oportunitatilor fiecarui Rotarian de a prezenta importanta si utilitatea activitatilor sale in fata membrilor clubului. ;  “Serviciul comunitar” tine de acele activitati pe care Rotarienii le desfasoara pentru imbunatatirea calitatii vietii comunitatii din care fac parte. In mod frecvent, aceasta implica asistenta acordata tinerilor, batranilor, handicapatilor si persoanelor care vad in  Rotary o sursa de speranta si de viata mai buna.
• “Serviciul international” descrie majoritatea programelor si activitatilor pe care Rotarienii le intreprind, pentru a promova intelegerea internationala, bunavointa sj pacea. Proiectele de Ajutor International sunt destinate sa vina in intampinarea nevoilor umanitare ale popoarelor multor tari.
Cand un Rotarian intelege si isi insuseste cele “Patru modalitati de a servi”, Obiectivul
Rotary capata un inteles si mai puternic.

Luna februarie este speciala in calendarul Rotary din momentul in care a fost conceputa “Luna Intelegerii Mondiale” (“WoRId Understanding Month”). Luna februarie include si aniversarea primei intalniri Rotary care a avut loc la 23 Februarie 1905, data desemnata acum ca Ziua Pacii si a Intelegerii Mondiale.

Pentru mai multe informatii puteti consulta site-urile Rotary International si Rotary District 2241.