YEP 2012

sigla

YEP 2012

Marti, 27 noiembrie 2012, Cluburile Rotary si Rotaract Medias au fost gazdele a 7 tineri din SUA, Mexic si Brazilia, aflati in excursia “Descopera Romania 2012”.

Cei 7 tineri, cu varste intre 16 si 18 ani, sunt in Romania de aproximativ 3 luni si fac parte din programul Rotary Schimb de Tineri (Youth Exchange Program). Sunt “adoptati” pentru un an de o familie din Romania, merg la scoala in orasele in care sunt gazduiti (Sighetul Marmatiei, Barlad, Slatina si Ramnicu Valcea) si au ocazia sa invete limba romana, sa cunoasca obiceiuri, traditii, cultura locala. Timp de 2 saptamani sunt intr-o excursie prin tara, coordonata de membrii Rotary Arad: Viorel Brad si Adrian Ioanas.

In periplul lor prin tara, elevii straini au ajuns si in Medias unde au vizitat cele mai importante obiective turistice si au primit informatii despre istoria orasului si imprejurimi. Ii multumim domnului Ladislau Volgyesi pentru daruirea cu care ne-a plimbat prin cele mai frumoase locuri ale orasului nostru si le-a dat viata prin legende si istorisiri. 3 elevi de la Liceul Roth si Scoala Nationala de Gaz au fost alaturi de noi, povestindu-le depre viata de liceean din Medias.

Dupa turul orasului, au luat parte la intalnirea saptamanala Rotary, unde s-a prezentat fiecare participant (unii dintre ei chiar in limba romana, desi sunt de doar 3 luni in Romania si inainte sa ajunga aici stiau sa spuna doar “Buna ziua”). Insotitorii celor 7 tineri au prezentat oportunitatile Programului Schimb de Tineri, exprimandu-si dorinta de a avea familii adoptive si copii care sa plece intr-un astfel de schimb si din Medias.

Programul Rotary de Schimb de Tineri este un program international care se ocupa cu selectarea si cu sponsorizarea unor elevi intre 16 -18 ani, cu scopul de a calatori intr-o alta tara si de a petrece 10-12 luni intr-un liceu si intr-o familie gazda din acea tara. Din 1929, cand primul schimb de tineri a fost initiat de Clubul Rotary din Copenhaga / Danemarca, Rotary International a trimis elevi in intreaga lume pentru a experimenta culturi diferite. In jur de 9.000 de elevi sunt sponsorizati anual de cluburile Rotary din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare despre acest program puteti accesa http://www.rotary.org/en/studentsandyouth/youthprograms/rotaryyouthexchange/Pages/ridefault.aspx